"Våra djur betar fritt och bidrar till att skapa näringsrik matjord, främja biologisk mångfald och gynna insektslivet."
Hos oss får tjuren betäcka naturligt, vi jobbar inte med inseminering.
Korna går i grupp under sitt havande och väljer själv sitt foder i kvalitet och i mängd. Vi har inga krav på snabb tillväxt.
Då detta inte är en modern ras med extrem avkastning är de överlag mer naturliga i sitt beteende. Detta gäller även kalvningen. De sköter sin kalvning helt själv och vi står endast för övervakning ifall et skulle behövas hjälp. De brukar lösa detta själva genom att gå in till skogen när det är dags. Ut från skogen kommer två individer, kon och naturligtvis den nyfödda kalven.
I moderna besättningar har man oftast snabbväxande raser som kräver spannmål för att maximera sin tillväxt. Vi ser flera problem med detta. För det första är inte kor utvecklade för att äta spannmål, vilket tydligt visar sig på deras avföring. Många djur går med diarré hela sitt liv tills det är dags för slakt. Vi kan utgå ifrån att de lever med magsmärtor och andra hälsoproblem kopplat till detta.
Våra djur äter gräs och deras magar fungerar perfekt, de har fast och fin avföring.
Våra kor går på betesmark som aldrig får konstgödsel. Den enda gödsel som tillsätts är deras egna avföring under tiden dom vandrar över fälten.
Våra kor har fri tillgång till bete året om. På vintern växer inte gräset, de kan då äta ensilerat gräs. Men de har alltid tillgång till betet och kan röra sig fritt ute. Under den kalla årstiden har de alltid möjlighet att gå in och lägga sig i halm för att skydda sig mot hårt väder. Det är dock mycket sällan de nyttjar denna möjlighet pga. vädret. Dock verkar det finns en gruppdynamik som gör att de tycker om att samlas tillsammans på kvällarna inomhus i halmen. Dom verkar inte ha nått emot att gå ute kalla dagar i snö och blåst. Men självklart, de har hunnit sätta väldigt tjocka pälsar inför dessa säsonger vilket gör att de inte fryser.
Vi har egentligen inget krav på att denna del av verksamheten ska vara lönsam. Vi tycker om att ha djur helt enkelt. Därför tillkallar vi oftare veterinär en konventionella besättningar. Vi tycker det är intressant att rådfråga och göra extra kontroller för att vara på den säkra sidan. Detta för att tidigare upptäcka sjukdomar men även för att bygga upp en kunskapsbank för att bli bättre och bättre. Att jobba med levande djur är komplext och alla är individer och egna personligheter. Vissa är naturligt smala och vissa är naturligt kraftiga, man måste vaka över den enskilda individen för att se hälsostatusen och hur de trivs.
Detta är den känsliga delen i livscykeln. För det första har vi bestämt att vi inte tänker låta djuren självdö av ålder. Då vill vi själv välja när det är dags att avliva djuren. Det gör att vi slaktar och äter djuren.
Vi har valt ut ett slakteri som vi tycker har rätt filosofi och en värdig hantering av djuren.
Vi har varit på plats och sett hanteringen från avlämning av djuret till färdig styckad produkt.
Vi tycker den lilla ekonomi är positiv, dvs att pengar och varor byter ägare mellan två individer utan att det nödvändigtvis involverar stora internationella finansbolag för betalningstjänster eller stora bolag som slaktar och säljer köttet.
Vi äter ofta livsmedel som vi egentligen vet ganska lite om. Vi förutsätter att de lever upp till krav och lagar.
Men hos oss är man alltid välkommen och titta på hur djuren har det. Hör av er och boka en tid om ni vill titta på djurbesättningen så visar vi gärna er.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna